O'Reilly logo

Stay ahead with the world's most comprehensive technology and business learning platform.

With Safari, you learn the way you learn best. Get unlimited access to videos, live online training, learning paths, books, tutorials, and more.

Start Free Trial

No credit card required

Learning SQL For Oracle

Video Description

In this Oracle SQL training course, expert author Steve Perry teaches you everything you need to know about this graphical user interface. This course is designed for the absolute beginner, meaning no prior knowledge of Oracle SQL is required.
You will start by learning about a basic SQL select statement, including how to retrieve data from a table, use mathematical and text expressions, and sort the results using column names. Steve will then show you how to restrict data, join tables, and summarize data. This video tutorial will also cover data subsets, restricting data, using subqueries, and data modeling. Other topics that are covered include creating tables and manipulating data, single-row functions, creating and using views, database management, and legacy SQL techniques.
Once you have completed this computer based training course, you will be able to use Oracle SQL as your main productivity tool for development. Working files are included, allowing you to follow along with the author throughout the lessons.

Table of Contents

  1. Introduction To Oracle SQL
    1. Introduction And About The Author 00:02:58
    2. What Is SQL? 00:05:31
    3. Relational Databases Explained - Part 1 00:06:51
    4. Relational Databases Explained - Part 2 00:06:22
    5. How To Query Data From A Database 00:06:52
    6. The Difference Between SQL And PL/SQL 00:03:58
    7. Setting Up An Oracle Apex Account 00:09:53
    8. Running SQL Using Oracle Apex 00:06:50
    9. Assignment 1 00:00:44
    10. Assignment 1 - Solution 00:01:30
    11. How To Access Your Working Files 00:03:22
  2. Basic SQL Select Statement
    1. Retrieving All Data From A Table 00:05:31
    2. Retrieving Some Data From A Table 00:02:02
    3. Restricting The Retrieval Of Rows From A Table 00:05:29
    4. Using Mathematical And Text Expressions 00:06:09
    5. Sorting The Results Using Column Names 00:05:42
    6. Assignment 2 00:02:27
    7. Assignment 2 - Solution 00:06:37
  3. Restricting Data - The Basics
    1. What Is A Primary Key? 00:06:13
    2. Comparison Operators 00:04:49
    3. Logical Operators 00:07:36
    4. Dealing With Null Values 00:08:14
    5. Sorting The Results Using Column Position 00:03:53
    6. Assignment 3 00:01:28
    7. Assignment 3 - Solution 00:06:19
  4. Joining Tables - The Basics
    1. What Is A Foreign Key? 00:04:24
    2. Inner Joins With The Using Clause 00:06:49
    3. Joins With The On Clause 00:05:31
    4. Joins And The Order Of Processing 00:04:35
    5. Assignment 4 00:01:02
    6. Assignment 4 - Solution 00:04:49
  5. Summarizing Data
    1. Aggregate Functions 00:06:45
    2. The Count Functions 00:05:10
    3. The Min And Max Functions 00:04:28
    4. The Avg And Sum Functions 00:02:38
    5. Concatenating Data 00:04:27
    6. Aggregates - Order Of Processing 00:03:33
    7. Assignment 5 00:00:51
    8. Assignment 5 - Solution 00:01:29
  6. Joining Multiple Tables
    1. Many-To-Many Relationships - Part 1 00:07:16
    2. Many-To-Many Relationships - Part 2 00:04:22
    3. Join Multiple Tables With The Using Clause 00:07:31
    4. Join Multiple Tables With The On Clause 00:06:57
    5. Eliminating Duplicate Rows From The Results 00:05:32
    6. Sorting The Results Using Column Aliases 00:01:45
    7. Assignment 6 00:01:09
    8. Assignment 6 - Solution 00:03:36
  7. Data Subsets
    1. Using The Group By Clause 00:07:50
    2. Using The Having Clause 00:04:43
    3. Having With Compound Conditions 00:03:18
    4. Assignment 7 00:01:03
    5. Assignment 7 - Solution 00:04:18
  8. Restricting Data - Advanced Concepts
    1. Using The In Operator 00:04:04
    2. Using The Between Operator 00:06:30
    3. Using The Like Operator For Pattern Matching 00:09:32
    4. Outer Joins 00:11:48
    5. Assignment 8 00:00:58
    6. Assignment 8 - Solution 00:03:38
  9. Using Subqueries - The Basics
    1. How Do Subqueries Work? 00:06:47
    2. Subqueries With The In Operator 00:09:25
    3. Subqueries Using A Comparison Operator 00:07:21
    4. Subqueries Vs. Joins 00:04:12
    5. Using A Subquery Vs. A Self-Join 00:04:23
    6. Assignment 9 00:01:05
    7. Assignment 9 - Solution 00:04:33
  10. Data Modeling - The Basics
    1. How Data Is Organized In A Relational Database 00:04:13
    2. The Entity-Relationship Approach 00:08:26
    3. Normalization Guidelines - Part 1 00:07:14
    4. Normalization Guidelines - Part 2 00:07:06
    5. Assignment 10 00:01:47
    6. Assignment 10 - Solution 00:02:52
  11. Creating Tables And Manipulating Data
    1. Creating Tables - Part 1 00:06:48
    2. Creating Tables - Part 2 00:09:06
    3. Specifying Keys 00:04:33
    4. The Check Constraint 00:06:50
    5. Creating Indexes 00:06:58
    6. Modifying And Removing Tables 00:05:58
    7. More Constraints 00:04:26
    8. Adding Data To A Table 00:06:59
    9. Changing Data In A Table - Part 1 00:04:50
    10. Changing Data In A Table - Part 2 00:03:12
    11. Removing Data From A Table 00:03:23
    12. Assignment 11 00:01:17
    13. Assignment 11 - Solution 00:01:15
  12. Single-Row Functions
    1. String Functions - Part 1 00:08:02
    2. String Functions - Part 2 00:04:15
    3. Number Functions 00:05:50
    4. Date Functions 00:07:53
    5. Limiting Rows And The Dual Table 00:06:07
    6. Assignment 12 00:01:56
    7. Assignment 12 - Solution 00:02:27
  13. Creating And Using Views
    1. Creating And Using Views 00:09:18
    2. Set Operators 00:09:23
    3. Assignment 13 00:00:52
    4. Assignment 13 - Solution 00:01:50
  14. Database Management
    1. Transaction Management 00:02:58
    2. Concurrency Control 00:04:00
    3. Security Considerations 00:06:32
    4. Stored Procedures And Triggers 00:04:37
    5. Database Integrity 00:03:23
    6. Assignment 14 00:00:57
    7. Assignment 14 - Solution 00:01:57
  15. Legacy SQL Techniques
    1. Implicit Joins 00:05:46
    2. Subqueries With Modifiers 00:05:13
    3. Subqueries Using The Exists Clause 00:07:08
    4. Assignment 15 00:01:21
    5. Assignment 15 - Solution 00:03:34
  16. Conclusion
    1. Difference Between Oracle And Other SQLs 00:04:45
    2. SQL In A Programming Language 00:05:41
    3. Embedded SQL 00:04:42
    4. What Is Next? 00:01:14