O'Reilly logo

Stay ahead with the world's most comprehensive technology and business learning platform.

With Safari, you learn the way you learn best. Get unlimited access to videos, live online training, learning paths, books, tutorials, and more.

Start Free Trial

No credit card required

Beginning Open Source Development on Linux

Video Description

6+ Hours of Video Instruction

Get started developing applications on Linux!

Description

Beginning Open Source Development on Linux LiveLessons provides an introduction to the world of Open Source Software (OSS) development so you can quickly acquire the skills you need to develop in a Linux environment. This video teaches you everything you need to know to gain a solid foundation in the concepts of OSS as well as an introduction to essential Linux functions. You will also discover which programming languages are available before exploring specific languages, including BASH shell scripting, Perl, Python, C, C++, and Java. An introduction to GIT, a tool that allows for version control of software products, is also included.

About the Instructor

William “Bo” Rothwell is a Lead Instructor and Courseware Developer at One Course Source. William has more than twenty years of experience teaching Unix and Linux courses. During his career he has authored over thirty technical courses on topics that include programing and system administration. In addition to his Linux experience, his areas of expertise also include Perl, Python, Tcl/TK, and Shell programming.

Skill Level

  • Beginning
What You Will Learn
  • Open Source development in Linux fundamentals
Who Should Take This Course
  • Any individual who wants to create Open Source Software on Linux-based systems.
About LiveLessons Video Training

The LiveLessons Video Training series publishes hundreds of hands-on, expert-led video tutorials covering a wide selection of technology topics designed to teach you the skills you need to succeed. This professional and personal technology video series features world-leading author instructors published by your trusted technology brands: Addison-Wesley, Cisco Press, IBM Press, Pearson IT Certification, Prentice Hall, Sams, and Que. Topics include IT Certification, Programming, Web Development, Mobile Development, Home and Office Technologies, Business and Management, and more.
View all LiveLessons on InformIT at http://www.informit.com/livelessons.

Table of Contents

  1. Introduction
    1. Beginning Open Source Development on Linux: Introduction 00:02:16
  2. Lesson 1: Open Source Software
    1. Learning objectives 00:00:19
    2. 1.1 Understand Open Source 00:07:34
    3. 1.2 Open Source licensing 00:07:10
  3. Lesson 2: Introduction to Linux
    1. Learning objectives 00:00:18
    2. 2.1 Access a Linux system 00:05:21
    3. 2.2 Use the GUI 00:05:57
    4. 2.3 Understand command-line execution: Advantages and basics 00:07:11
    5. 2.4 Understand command-line execution: Getting help 00:06:39
    6. Lesson 2 Exercise 00:00:27
    7. Lesson 2 Exercise Solution 00:01:01
  4. Lesson 3: The Linux Filesystem
    1. Learning objectives 00:00:19
    2. 3.1 Understand the filesystem 00:09:07
    3. 3.2 Navigate the filesystem 00:08:26
    4. 3.3 Manage the filesystem: Key commands 00:10:41
    5. 3.4 Manage the filesystem: Wildcards 00:06:04
    6. 3.5 Manage the filesystem: Redirection 00:07:47
    7. Lesson 3 Exercise 00:01:03
    8. Lesson 3 Exercise Solution 00:02:25
  5. Lesson 4: Essential Linux Commands
    1. Learning objectives 00:00:17
    2. 4.1 Explore command-line tools: Viewing files 00:07:12
    3. 4.2 Explore command-line tools: Finding files 00:04:24
    4. 4.3 Explore command-line tools: Comparing files 00:03:04
    5. 4.4 Explore command-line tools: Shell features 00:07:19
    6. 4.5 Examine test editors 00:07:51
    7. 4.6 Manage data 00:09:31
    8. 4.7 Examine text editors 00:06:48
    9. Lesson 4 Exercise 00:02:50
    10. Lesson 4 Exercise Solution 00:06:55
  6. Lesson 5: Essential Linux System Administration Tasks
    1. Learning objectives 00:00:18
    2. 5.1 Grasp essential tasks 00:10:13
    3. 5.2 Manage user accounts 00:04:52
    4. Lesson 5 Exercise 00:01:06
    5. Lesson 5 Exercise Solution 00:02:35
  7. Lesson 6: Linux Programming Languages
    1. Learning objectives 00:00:17
    2. 6.1 Examine scripting languages 00:05:36
    3. 6.2 Examine structured languages 00:04:08
    4. Lesson 6 Exercise 00:01:59
    5. Lesson 6 Exercise 6 Solution 00:03:10
  8. Lesson 7: Bash Shell Scripting
    1. Learning objectives 00:00:17
    2. 7.1 Understand shell scripting basics 00:07:00
    3. 7.2 Explore flow control 00:11:36
    4. 7.3 Interact with the user 00:04:45
    5. Lesson 7 Exercise 00:00:36
    6. Lesson 7 Exercise Solution 00:02:31
  9. Lesson 8: Perl Scripting
    1. Learning objectives 00:00:18
    2. 8.1 Understand Perl scripting basics 00:08:26
    3. 8.2 Utilize flow control in Perl 00:08:55
    4. 8.3 Explore additional Perl features 00:11:02
    5. Lesson 8 Exercise 00:00:23
    6. Lesson 8 Exercise Solution 00:01:42
  10. Lesson 9: Python Scripting
    1. Learning objectives 00:00:17
    2. 9.1 Understand Python scripting basics 00:06:47
    3. 9.2 Utilize flow control in Python 00:06:25
    4. 9.3 Explore additional Python features 00:08:44
    5. Lesson 9 Exercise 00:00:36
    6. Lesson 9 Exercise Solution 00:02:08
  11. Lesson 10: C, C++, and Java
    1. Learning objectives 00:00:21
    2. 10.1 Understand system libraries 00:07:28
    3. 10.2 Build packages 00:04:08
    4. 10.3 Explore Java installation and basics 00:05:06
    5. Lesson 10 Exercise 00:00:28
    6. Lesson 10 Exercise Solution 00:01:53
  12. Lesson 11: GIT Essentials
    1. Learning objectives 00:00:19
    2. 11.1 Understand revision control concepts 00:06:21
    3. 11.2 Install GIT 00:00:42
    4. 11.3 Understand GIT concepts and features 00:11:30
    5. Lesson 11 Exercise 00:00:49
    6. Lesson 11 Exercise Solution 00:03:00
  13. Lesson 12: File Management with GIT
    1. Learning objectives 00:00:24
    2. 12.1 Stage and commit 00:10:50
    3. 12.2 Handle branches 00:08:15
    4. Lesson 12 Exercise 00:01:27
    5. Lesson 12 Exercise Solution 00:05:17
  14. Lesson 13: Manage Differences in Files
    1. Learning objectives 00:00:20
    2. 13.1 Execute diffs 00:07:37
    3. 13.2 Merge files: Basics 00:04:37
    4. 13.3 Merge files: Resolving merging conflicts 00:09:04
    5. Lesson 13 Exercise 00:00:47
  15. Lesson 14: Advanced GIT Features
    1. Learning objectives 00:00:18
    2. 14.1 Manage repositories 00:07:10
    3. 14.2 Implement patching 00:02:05
    4. Lesson 14 Exercise 00:01:22
  16. Summary
    1. Beginning Open Source Development on Linux: Summary 00:00:24